FOTO: POLISEN
Regionpolischef Carin Götblad tillsammans med polisområdeschef Per Ågren, delade på onsdagen den 18 december ut två medborgarmedaljer i silver. Poliserna Linnéa Herrgård och Erik Krantz, som var de poliser som hade nominerat medaljmottagarna deltog också vid ceremonin. − Man blir så glad och stolt över vilka hjältar det finns i samhället, visst är de otroligt modigt gjort av Christoffer och Marina, att våga hoppa i vattnet och rädda en man ur en sjunkande bil, sa Carin Götblad när hon presenterade medaljmottagarna. Utdelningen av medaljerna skedde i polishuset i Gävle och medaljörerna blev uppmärksammade av media, anhöriga och anställda vid polisen. De nominerade var Christoffer Gabrielsen och Marina Holm från Gävle. Medaljörerna fick medborgarmedalj i silver, diplom och blommar för sin insats. Texten på diplomen var följande: ”Christoffer och Marina får, Polismyndighetens medalj i silver för rådigt ingripande genom att hjälpa en man som på grund av ett sjukdomsfall kört ned i Gavleån med sin personbil. Christoffer och Marina agerade lugnt och rationellt trots en extremt stressad och fysiskt krävande situation tillsammans.” Deras agerandet var helt avgörande för att mannen överlevde i Gävle den 13 juli 2019. Kommentarer från polispatruller, räddningstjänsten och kustbevakningen som var på plats när insatsen inträffade, var följande: − Insatsen av Christoffer och Marina var något utöver det vanliga och de har visat på stor initiativförmåga och rådighet och inte tvekat på att hoppa i ån och sätta sin egen säkerhet i andra hand. De hjälptes åt, samarbetade och behöll lugnet och agerade rationellt trots en extrem stressad och fysiskt krävande situation. − Man är mycket imponerad av det Christoffer och Marina gjorde för den hjälplöse mannen i bilen, säger poliserna Linnéa Herrgård och Erik Krantz som var med när händelsen inträffade och som nominerade de två medaljörerna skriver polisen i ett pressmeddelande.