Hem Gävle Gävle: Astrazeneca återupptar vaccintest för Covid-19

Gävle: Astrazeneca återupptar vaccintest för Covid-19

Foto: Astrazeneca

Kliniska prövningar för AstraZeneca Oxford coronavirusvaccin, AZD1222, har återupptagits i Storbritannien efter bekräftelse från Medicines Health Regulatory Authority (MHRA) att det var säkert att göra det.

Den 6 september utlöste standardgranskningsprocessen en frivillig paus för vaccination i alla globala prövningar för att möjliggöra granskning av säkerhetsdata av oberoende kommittéer och internationella tillsynsmyndigheter. Den brittiska kommittén har avslutat sina utredningar och rekommenderat MHRA att försök i Storbritannien är säkra att återuppta.

AstraZeneca och University of Oxford, som försökssponsor, kan inte avslöja ytterligare medicinsk information. Alla försöksutredare och deltagare kommer att uppdateras med relevant information och detta kommer att avslöjas i globala kliniska register enligt kliniska prövningar och regleringsstandarder.

AstraZeneca är engagerad i säkerheten för försöksdeltagare och högsta standarder för uppförande i kliniska prövningar. Företaget kommer att fortsätta arbeta med hälso- och sjukvårdsmyndigheter över hela världen och vägledas när andra kliniska prövningar kan återupptas för att tillhandahålla vaccinet brett, rättvist och utan vinst under denna pandemi.

AZD1222

AZD1222 uppfanns tillsammans av University of Oxford och dess utbyggnadsföretag, Vaccitech. Den använder en replikationsbristlig schimpansvirusvektor baserad på en försvagad version av ett förkylningsvirus (adenovirus) som orsakar infektioner i schimpanser och innehåller det genetiska materialet i SARS-CoV-2-virusets spikprotein. Efter vaccination produceras ytpikeproteinet, vilket immunsystemet startar för att attackera SARS-CoV-2-viruset om det senare infekterar kroppen skriver Astrazeneca i ett pressmeddelande på lördagen.