FOTO: GÄVLE NEWS
Foto: Arkivbild

Från och med 1 oktober förstärker Gävle kommun trygghetsarbetet med kommunala väktare. Bevakningsbolaget Avarn har upphandlats, och ett antal väktare kommer att vara en flexibel resurs för att förstärka kommunens förebyggande trygghetsarbete.

Gävle kommun ansökte i våras om LOV3-områden med ordningsvakter i stadsdelarna Sätra, Andersberg samt centrala Gävle. Polisen nekade i ett förhandsbesked merparten av dessa ansökningar. Kommunstyrelsen beslutade därför i början av september att gå vidare med ett förstärkt väktaruppdrag som komplement.

  • Det här är en del av vårt samlade trygghetsarbete som innehåller både ett flertal förebyggande insatser och en satsning på trygghetskameror och fler trygghetsskapande personer i miljöer som människor upplever som otrygga, säger kommunalråd Jörgen Edsvik (S), med särskilt ansvar för social hållbarhet.

Väktarna kommer att vara flexibla, och arbeta i områden som bestäms av Gävle kommun i samverkan med bland andra Gavlegårdarna, Polisen och Gästrike räddningstjänst. Väktarna kommer dessutom att utbildas för att kunna agera om de skulle råka vara först på plats vid en eventuell brandsituation.

  • En kontinuerlig närvaro av väktare kan potentiellt öka tryggheten, eftersom allmänheten får fler personer att prata med på gator och torg. Inom Polisen har vi en god samverkan med både kommunens säkerhetsenhet men också de väktare som arbetar på uppdrag av kommunen, säger Måns Jennehag, Polisens kommunpolis i Gävle i ett pressmeddelande som gått ut från Gävle kommun idag.