Foto: Arkivbild, bild på Elite Hotell

Hotell är en av de hårdast drabbade branscherna under den pågående pandemin. Trots detta har Gävles hotell under perioden juli-september en av landets högsta beläggningsgrader. Färsk statistik från Benchmark Alliance visar att de stora marknaderna (storstäderna inkl. Arlanda) är de områden som tappat allra mest i beläggningsgrad på hotellbäddar. Under september ligger snittet för hela Sverige på 38,4% vilket är en minskning med 46,3% jämfört med 2019.

 

I Gävle hade man dock under september en beläggningsgrad på 61,1% vilket är en minskning med endast 4,5% jämfört med 2019, endast Varberg och Kalmar har högre beläggning. Utöver minskningen i beläggningsgraden pressas hotellen av en prisnedgång. Jämfört med föregående år gick intäkten per tillgängligt rum (RevPAR) ner med nästan 60% i september för riket som helhet. I Gävle var minskningen endast 13% under samma period.

Augustisiffrorna visar på en andraplats i landet för Gävle där endast Piteå hade högre beläggningsgrad och under juli låg Gävle på en åttonde plats i riket.

– Det är oerhört glädjande att se att beläggningen på Gävlehotellen fortsätter att se förhållandevis bra ut även efter semesterperioden. Att folk väljer att besöka och övernatta i Gävle betyder mycket för handeln och för Gävle i stort, säger kommunalråd Helene Åkerlind (L).

Att Gävle kan visa upp en hög beläggningsgrad på hotellen beror på flera olika saker enligt Elisabeth Hugg på Gävle Convention Bureau, som är ett samarbete mellan Gävle kommun och mötesindustrin i Gävle.

– De positiva sifforna beror på en rad olika faktorer och inte på någon enskild anledning. Det ökade ’hemestrandet’ är en orsak, och besökande släkt och vänner väljer att bo på hotell istället för hemma hos sina släktingar under pandemin. Ett diversifierat näringsliv bidrar också till den relativt höga beläggningen där Microsofts underleverantörer och Korsnäs servicestopp bidrar. Vi ska heller inte underskatta Gävles läge i landet där E16/E4 korsas. Gävle upplevs som en lagom ’storstad’ att övernatta i med högkvalitativa hotellkedjor och ett brett utbud av bra restauranger.

Maria Tallén VD på Clarion Hotel Winn kan även hon konstatera att sommaren och början av hösten har gått över förväntan. –  Vi är oerhört glada över att ha ett hotell och en restaurang med hög beläggning. Vi ser en förskjutning där beläggningen ökar på helgerna, vi kämpar dock med ett vikande antal konferensgäster och missuppfattningen om att vi inte får träffas i grupper över 50 personer. Så länge det är ett slutet sällskap och vi förhåller oss till Folkhälsomyndighetens rekommendationer så kan vi utan problem erbjuda större konferenser skriver Gävle kommun i ett pressmeddelande.