söndag, april 21, 2024
Hem Gävle Gävle: Idag börjar vaccination mot Covid-19

Gävle: Idag börjar vaccination mot Covid-19

Foto: Folkhälsomyndigheten
Foto: Folkhälsomyndigheten De första doser vaccin som Sverige har beställt har nu levererats enligt plan. De körs under lördagen ut till samtliga regioner så att de som har planerat att börja vaccinera under söndagen kan göra detta.
I dag, lördag, kom de första doserna vaccin till Sverige. Transporterna har gått enligt plan. Doserna packas om för vidare leverans till landets regioner som inleder vaccinationerna från söndag. Ampullernas hållbarhet är begränsad till fem dygn i kyl från det att fryskedjan bryts på lördagen. Vaccination mot covid-19 är ett av redskapen för att lindra följderna av pandemin och bidra till att färre människor blir allvarligt sjuka. – Det känns bra att vi nu är framme vid det här steget, och att vi i Sverige inom bara några timmar kan börja erbjuda skydd mot covid-19. I ett första skede vaccineras nu de som har det allra största behovet, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten. Totalt levereras under helgen doser som räcker till cirka 4 900 personer. Vaccinet ges i två doser per person. Regionerna väntas få påfyllning efter årsskiftet. Folkhälsomyndigheten arbetar intensivt med att förbereda inför den kommande större vaccinationsinsatsen, tillsammans med övriga berörda myndigheter, regionerna och Sveriges Kommuner och Regioner (SKR). Eftersom det är få doser som kommer inledningsvis är det viktigt att de erbjuds till några av dem som har störst behov av skydd mot covid-19, exempelvis personer som bor på särskilda boenden för äldre skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Ord från Gävle News:

Ett par ord till dig som tvekar om att ta vaccinet, du kanske är trött på alla restriktioner, du vill kunna gå på hockey, fotboll, konsert, djurpark, badhus, resa mm mm, ju fler som tar vaccinet mot Covid-19, ju snabbare kan vi börja återgå till det normala. Mvh Redaktionen Foto: Folkhälsomyndigheten Foto: Folkhälsomyndigheten