Foto: Arkivbild

Förberedelserna för att Gävlebocken åter ska kunna glädja sina fans och ge julstämning i Gävle pågår för fullt. Beslut har fattats om att invigningen kan ske fysiskt första helgen i advent. Men det blir lite rörigt i år när en ny bussfil skapats inför att Stadsbiblioteket byggs om till kultur- och bildningscentrum.

– Gävlebocken kan stå kvar på Slottstorget, den plats han prytt varje år sedan 1966. Det blir förstås lite rörigare än vanligt runt Gävlebocken på grund av ombyggnationen, men han kommer att kunna sprida julstämning och glädje vid Slottstorget även i år, säger Rebecca Steiner, Gävlebockens talesperson

I och med beskedet från regeringen och Folkhälsomyndigheten att restriktioner på grund av covid-19 hävs den 29 september har beslutats att i år genomföra en fysisk invigning. Det blir som vanligt söndagen den första advent, vilket i år är den 28 november.

– Vi är väldigt glada över att kunna välkomna Gävlebockens fans tillbaka och vi återkommer med mer information gällande invigningen längre fram, säger Rebecca Steiner.

Slottstorget kommer att påverkas ännu mer kommande år av bygget av kultur- och bildningscentrum, då fler byggbaracker och byggupplag kräver större yta.

-Vi återkommer när vi har besked om 2022, men det står redan nu klart att Gävlebockens placering kommer att påverkas, säger Rebecca Steiner.